NVM 10.01.006D "7 Provincien" (1665) (II) verbeterd lijnenplan

Artikelnummer: 10.01.006D

De 7 Provinciën was een beroemd Nederlands oorlogsschip dat in 1665 een belangrijke rol speelde tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog (1665-1667). Het was een 60-kanonneer-vloot, ontworpen en gebouwd voor de Verenigde Provinciën (de zeven opstandige Nederlandse provincies), en het was een van de meest iconische schepen van de tijd.

 

Kenmerken van het Schip

Het schip was een lijnschip, wat betekent dat het was ontworpen om deel te nemen aan de strategische line-formation gevechten die kenmerkend waren voor de zeeslagen van de 17e eeuw. Het was gebouwd in de Nederlandse havenstad Amsterdam en had een bewapening van 60 kanonnen verdeeld over twee dekken. Het schip was ontworpen om te vechten in de woelige wateren van de Noordzee en moest de Nederlandse handelsvloot beschermen tegen de bedreigingen van andere maritieme machten, met name Engeland.

De naam "7 Provinciën" verwijst naar de zeven provincies van de Zeventien Provinciën die gezamenlijk vochten voor de onafhankelijkheid van de Spaanse Habsburgers. In de context van het schip weerspiegelt de naam de eenheid van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, die in de 17e eeuw een wereldmacht was op zee.

 

De Slag bij Lowestoft (1665)

Het schip "7 Provinciën" is vooral bekend vanwege zijn betrokkenheid bij de Slag bij Lowestoft op 13 juni 1665. Deze zeeslag was een van de belangrijkste confrontaties in de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog, waarin de Engelse vloot onder leiding van Admiral Robert Blake de Nederlandse vloot aanvoerde, die werd geleid door Admiraal Michiel de Ruyter.

In de Slag bij Lowestoft wist de Nederlandse vloot, ondanks verlies van schepen en zware gevechten, uiteindelijk de overhand te krijgen. Het schip "7 Provinciën" speelde een belangrijke rol in de strijd, hoewel het zelf zwaar beschadigd werd. De slag zelf was tactisch gezien een overwinning voor de Engelsen, maar strategisch gezien droeg het bij aan het versterken van de reputatie van de Nederlandse marine.

 

Het Einde van de "7 Provinciën"

Na de Slag bij Lowestoft werd het schip "7 Provinciën" verouderd en werd het uit actieve dienst genomen. Het werd uiteindelijk in 1667 uit de vloot genomen, omdat de technologie van schepen snel vooruitgang boekte en de schepen steeds groter en sterker werden. De Nederlanden gingen vervolgens door met het ontwikkelen van nog krachtigere oorlogsschepen, zoals de "Eendracht" en andere nieuwe ontwerpen.

Cultureel en Historisch Belang

De "7 Provinciën" staat niet alleen symbool voor de Nederlandse zeemacht, maar ook voor het militaire succes van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden tijdens de 17e eeuw, een periode waarin de Nederlanden zich een wereldmacht op zee waren. Het schip staat ook voor de kracht van de Nederlandse Republiek als maritieme macht, in een tijd waarin de zeehandel en oorlogvoering essentieel waren voor het economisch succes van het land.

Het schip zelf is in de geschiedenis bekend geworden door zijn naam en het feit dat het een belangrijke rol speelde in de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog. Het is een symbool van de zeeslagkracht en het vastberadenheid van de Nederlanders, ondanks de uitdagingen waarmee ze werden geconfronteerd tijdens de oorlogen tegen Engeland.

7 Provinciën herinnert ons aan de glorietijd van de Nederlandse maritieme geschiedenis en haar sleutelrol in de wereldpolitiek van de 17e eeuw.

 

Specificaties :

Tekeningnummer

10.01.006/D

Auteur

C.A. Emke

Omschrijving

"7 Provincien" (1665) (II) verbeterd lijnenplan

Kwaliteit

sp/lijnen

Schaal

1 : 77

Aantal bladen A00

0

Aantal bladen A0

1

Aantal bladen A1

0

Aantal bladen A2

0

Aantal bladen A3

0

Aantal bladen A4

0

Totaal aantal bladen tekening

1

Aantal bladen A4 tekst

0

Gewicht in gram

105

Bijzonderheden

zie 10.01.006

Bij de bouw van het replica op de Bataviawerf te Lelystad bleek dat het bestaande lijnenplan, zoals opgenomen in 10.01.006, te scherp is. Verdere research leverde dit nieuwe lijnenplan op. NB: bij gebruik van deze lijnen zult u de spantvormen etc., zoals gegeven in 10.01.006 zelf moeten aanpassen!

Ì´Ì_

DeÌ´Ì_Zeven ProvinciÌÎÌànÌ´Ì_was eenÌ´Ì_linieschipÌ´Ì_van deÌ´Ì_Admiraliteit van de MazeÌ´Ì_met 80 stukken geschut, de naam van het schip werd ook geschreven als deÌ´Ì_7 ProvinciÌÎÌàn. Het schip had een lengte van 163 voet, een breedte van 43 voet en een holte van 16,5 voet (NB: 1 Amsterdamse voet = 28,3 cm). De waterverplaatsing bedroeg ca. 1600 ton en het schip voerde ruim 2000 mÌ´_ zeil. De bemanning telde meer dan 420 koppen. Het schip werd gebouwd van 1664-1665 op de oude admiraliteitswerf aan hetÌ´Ì_HaringvlietÌ´Ì_inÌ´Ì_Rotterdam. De bouwmeester wasÌ´Ì_Salomon Janszn van de Tempel, een telg uit een bekend geslacht van Rotterdamse scheepsbouwers.

Description: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/72/Model_Zeven_Provincien.jpg/260px-Model_Zeven_Provincien.jpg

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »