NVM 10.03.006 Heistse schuit (tot eind 19e eeuw)

Artikelnummer: 10.03.006

De Heistse schuit is een type traditionele vissersboot die afkomstig is uit de regio Heist in België, gelegen aan de Noordzeekust. Deze boten waren bijzonder populair in de 18e en 19e eeuw en werden voornamelijk gebruikt voor de visserij in de Zeeuwse wateren en de omliggende Noordzee.

 

De Heistse schuit is een platbodemboot die bekendstaat om zijn stabiliteit en zeewaardigheid. Door het ontwerp met een vlakke bodem konden deze boten goed in ondiepe wateren varen en waren ze ideaal voor de polderwateren en de mangroven langs de kust. Dit type schip was uitgerust met zeilen, wat de schuit efficiënt maakte voor het vissen, zelfs bij matige wind.

 

In de Heistse schuit werden vaak netten of potten gebruikt om vis te vangen, en de boten waren daarnaast geschikt voor het transporteren van vis en andere goederen. Een belangrijk kenmerk van deze boten was de simpliciteit en de praktische bruikbaarheid voor de vissers van de regio, die afhankelijk waren van de schuit voor hun dagelijkse werkzaamheden.

 

Vandaag de dag worden Heistse schuiten vaak beschouwd als een belangrijk onderdeel van het maritieme erfgoed van de Belgische kust, en sommige boten worden nog steeds bewaard en onderhouden door liefhebbers en historische verenigingen. Ze worden soms gebruikt voor recreatief zeilen of voor historische evenementen.


Specificaties :

Tekeningnummer

10.03.006

Auteur

N.T.A.Ì´Ì_Molenaar

Omschrijving

Heistse schuit (tot eind 19e eeuw)

Kwaliteit

doorsneden; dekplan; tuigplan 1:50; details

Schaal

1 : 20

Aantal bladen A00

0

Aantal bladen A0

0

Aantal bladen A1

0

Aantal bladen A2

4

Aantal bladen A3

0

Aantal bladen A4

0

Totaal aantal bladen tekening

4

Aantal bladen A4 tekst

0

Gewicht in gram

105

Bijzonderheden

l.o.a.57 cm

dM 1968/5,6,7,8

Kopie artikel: 12.03.006 (12 blz)

0 sterren op basis van 0 beoordelingen